top of page

G臋sina na 艣wi臋tego Marcina 馃挌

Tradycja nakazuje, 偶e g臋sin臋 jutro si臋 serwuje 馃檪 I tak od wielu lat w dniu 11 listopada wed艂ug polskiej tradycji zasiadaj膮c do sto艂u powinno si臋 zje艣膰 kawa艂 upieczonej g臋siny. Cho膰 ta potrawa w pomorskie przysz艂a z Wielkopolski to i tak cieszy si臋 bardzo du偶ym uznaniem. Oczywi艣cie zwolennik贸w g臋siny jest nie mniej jak kaczki. Jest to specyficzny rodzaj mi臋sa, kt贸ry wcale nie jest prosty i oczywisty do przyrz膮dzenia, ale o tym troch臋 p贸藕niej 馃槂.

Tradycja przyrz膮dzania g臋siny na 艢wi臋tego Marcina wywodzi si臋 jeszcze z czas贸w, gdy Polska by艂a uboga i biedna, a posi艂ki z mi臋sa by艂y istnym rarytasem. Si臋gano po nie dlatego w listopadzie, bo ich mi臋so w tym w艂a艣nie okresie by艂o t艂uste i najsmaczniejsze. Niegdy艣 z ko艣ci zjedzonego na 艣wi臋to drobiu wr贸偶ono: bia艂e przepowiada艂y 艣nie偶n膮 zim臋, czerwone- mro藕n膮, a plamiste- deszczow膮.


Obraz autorstwa <a href="https://pl.freepik.com/darmowe-zdjecie/zblizenie-rece-trzymajac-tace-z-indykiem_10020430.htm#query=g%C4%99%C5%9B%20pieczona&position=2&from_view=search&track=ais">Freepik</a>

G臋sina na 艣wi臋tego Marcina, czyli jaka?

Danie to polega na pieczeniu lub duszeniu ca艂ej g臋siny, cz臋sto nadziewanej r贸偶nymi przyprawami, takimi jak czosnek, cebula, lub suszone owoce. G臋sina na 艢wi臋tego Marcina jest podawana z tradycyjnymi dodatkami np. takimi jak kiszone kapusty, kapusta modra, buraki na ma艣le z chrzanem, kopytka, pieczone ziemniaki czy te偶 pieczone jab艂ka. W niekt贸rych regionach w Polsce g臋艣 podawana jest r贸wnie偶 z sosem 偶urawinowym, kt贸ry dodaje jej wyj膮tkowego smaku. Dla mniej wymagaj膮cych i nie posiadaj膮cych wysoko rozwini臋tych umiej臋tno艣ci kulinarnych 馃槈 polecamy zup臋 z Kaszub "Brukwiank臋 na g臋sinie".


<a href="https://pl.freepik.com/darmowe-zdjecie/pyszne-curry-z-ciecierzycy-i-ziemniakow-z-wolowina-w-czerwonym-rondlu_29174851.htm#query=zupa%20brukwianka&position=0&from_view=search&track=ais">Obraz autorstwa wirestock</a> na Freepik

Warto zaznaczy膰, 偶e tradycja g臋siny na 艢wi臋tego Marcina jest nadal popularna i ceniona w Polsce. Mo偶na j膮 znale藕膰 zar贸wno w domach jak i w restauracjach, gdzie jest cz臋sto serwowana jako specjalno艣膰 dnia w okolicach 11 listopada a偶 do 27 listopada . G臋sina na 艢wi臋tego Marcina to nie tylko wyj膮tkowe danie kulinarnie, ale tak偶e wa偶ny element polskiej kultury i tradycji, kt贸ry podkre艣la znaczenie tego 艣wi臋ta i zapewnia okazj臋 do wsp贸lnego 艣wi臋towania. Obiad z g臋sin膮 na 艢wi臋tego Marcina to okazja do spotkania si臋 z rodzin膮 i przyjaci贸艂mi, dzielenia si臋 chwil膮 sp臋dzon膮 przy stole, oraz wsp贸lnego cieszenia si臋 smacznym jedzeniem.


呕yczymy pi臋knych chwil 馃挌

Krzysztof S.


5 wy艣wietle艅0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page