top of page
Zdjęcie autoraPomelo Bistro

Pomysł na szybki deser?

Zaktualizowano: 13 cze 2023

Desery cieszą podniebienie i dodają nuty radości do naszych codziennych posiłków- podnoszą również endorfiny, jak i mogą być doskonałym afrodyzjakiem 😉. Bez względu na to, czy jesteś miłośnikiem czekolady, owoców, lodów czy ciast, świat deserów oferuje niekończącą się różnorodność smaków, tekstur i prezentacji.

My lubimy sprawiać Wam miłe niespodzianki, więc co rusz nasi kucharze przygotowują dla Was słodkie różne desery, nieokreślone i nienazwane w naszej karcie ;). Wynika to z tego, że nie jesteśmy w stanie nadążyć ani zatrzymać ich kreatywności ;) Stąd zawsze warto zaryzykować i zapytać się obsługi co słodkiego zmajstrowali ;) Dodatkowo rozkochali w słodkich wypiekach, porannych łasuchów. W naszych śniadaniach znajdziesz pyszną chałkę z kremem chałwowym czy też Wegańskie Crumble jabłkowe z dżemem śliwkowym.

sernik Marcina, przepis na sernik,

Promujemy i serwujemy przede wszystkim produkty z naszej lokalnej i tradycyjnej polskiej kuchni, a więc nie może tu zabraknąć mowy o naszym serniku. Sernik jest uwielbiany przez wiele osób ze względu na swoje bogate i kremowe smaki. Może być lekko kwaskowy, jeśli jest dodawany sok z cytryny, lub słodszy, jeśli dodaje się więcej cukru. Często podaje się go z owocami, bitą śmietaną lub sosem czekoladowym, aby dodać dodatkowy smak i dekorację. W niektórych regionach wypiekany jest z kruszonką lub serwowany na zimno. W każdym przypadku sernik jest smacznym i niezwykle satysfakcjonującym deserem, który cieszy się ogromną popularnością zarówno na specjalne okazje, jak i na codzienne przyjemności kulinarne.

desery w Pomelo, brownie, monoporcje

Prezentujemy poniżej dwa przepisy: nowoczesne Brownie Mateusza jak i

tradycyjny sernik Marcina. Do starcia dochodzi pomiędzy przepisami dwóch kuchennych tytanów:

Szef Kuchni Marcin i jego z-ca Mateusz. Przekazują Wam dwa tajemne przepisy na powalający smak tych deserów.

O zwycięstwie decydujecie Wy ;). Jaka forma podania Wam odpowiada? Który przepis znalazł Wasze uznanie? Wygrywa tradycja czy nowoczesność?


 

BROWNIE CZEKOLADOWE MATEUSZA

SERNIK MARCINA

składniki:

12 jaj

650g masła

850g czekolady deserowej

55% kakao

360g cukru

składniki:

2kg mielonego twarogu sernikowego

500g miękkiego masła (temp. Pokojowa)

750g cukru drobnego

4 łyżki pasty waniliowej lub ekstrakt

200ml śmietanki 36%

8 łyżek mąki ziemniaczanej

2/3 łyżki majonezu

12 jaj


Spód sernika

Maślane ciastka 3 opakowania

1 kostka roztopione masło

4 łyżki płaskie Kakao


Sposób wykonania:

Cale jajka utrzeć z cukrem. Masło rozpuścić i ostudzić. Rozpuszczone masło wlać powoli do miski z czekoladą. Porządnie wymieszać, żeby się nie rozwarstwiło. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, Wylać na tę blachę masę czekoladową. Nagrzać piekarnik do 165'C i piec przez 35min. Po wyciągnięciu dobrze wystudzić. Minimum 6h w zimnym żeby ciasto ściągnęło.

Sposób wykonania:

Ciastka maślane rozgnieść, dodać roztopione masło (temperatura pokojowa) oraz kakao. Wszystko zagnieść na jednolitą masę i odłożyć w folii spożywczej na 1h do lodówki.

W tym czasie przygotujemy sernik. Będziesz potrzebować miksera.

Masło ubić z cukrem, dodać żółtka (zachowaj białka) i masę sernikową, pastę waniliową, śmietankę, mąkę ziemniaczaną i majonez. Wszystko razem wymieszać mikserem na jednolitą masę.

Oddzielnie ubić białka na błyszczącą pianę, a następnie dodać do powstałej masy.

Nagrzać piekarnik do 170C (opcja pieczenie góra i dół)

Przygotować dużą blachę. W zależności od rodzaju zabezpieczyć ją tłuszczem lub papierem do pieczenia. Wyjąc spód z lodówki i wyłożyć na spód blachy (można go wcześniej rozwałkować). Na wierzch spodu ułożyć powstałą masę sernikową.

Gotowy półprodukt włożyć do nagrzanego piekarnika. Piętro niżej ustawić naczynie żaroodporne lub blachę do pieczenia z wodą, aby zapewnić kąpiel wodną. Piec w ten sposób przez 65 min. Po upieczeni sernika lekko uchylić drzwiczki, ale nie wyjmować ciasta. Dla pewności można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest prawidłowo upieczone.


6 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comentários


bottom of page