top of page

Schabowy raz, Baba Ziemniaczana dwa, Kluski Śląskie trzy- tradycja na talerzach.

Zaktualizowano: 20 cze 2023




Powitaliśmy w karcie na nowe przysmaki z naszej polskiej kuchni. Inspiruje nas tradycja, lokalne produkty, ich naturalność i wyjątkowość smaku. Używamy wyłącznie zdrowych, naturalnych i unikalnych składników, które odzwierciedlają bogactwo naszego regionu, jak i kulinarnej historii. Kreatywnie, tradycyjnym smakom nadajemy niepowtarzalny nowoczesny charakter, jednakże zachowujemy ich autentyczność. Dodatkowo musicie pamiętać o tym, że w POMELO BISTRO BAR większość potraw jest bez laktozy, bez glutenu jak i staramy się, aby potrawy były też przygotowane z myślą o weganach i wegetarianach.

Korzystając z bogactw kuchni gdańskiej i kaszubskiej, zostaliśmy zainspirowani smakami gęsiny, śledzia czy też wcześniej wspomnianych lokalnych serów kaszubskich z osady Bure Misie. Tym samym proponujemy rozpocząć ucztę gęsiną na świeżo wypiekanej chałce z dżemem jeżynowym, maślaną cebulą oraz ogórkiem małosolnym. Natomiast dla koneserów wytrawnych smaków proponujemy Konfitowane Patatki Hasselback czy też Babę Ziemniaczaną ze Śledziem. Konfitowane? To nic innego jak długotrwały proces gotowania w niskiej temperaturze patatków (małe ziemniaki). Ten proces nadaje wyjątkowy smak i delikatność patatkom, a zaproponowane dodatki podkreślą ich charakter. Nie może tu zabraknąć naszego tradycyjnego polskiego gzika z czerwoną rzodkiewką, która nada delikatną ostrość tej potrawie.



Kto z nas nie pamięta babki ziemniaczanej wypiekanej w prodiżu z różnymi dodatkami! Czy pamiętacie jej smak? Budowaliśmy to danie na naszych wspomnieniach, bo przecież one są najważniejsze. Szukaliśmy wielu spójnych dodatków i wygrał nasz tradycyjny śledź z dodatkiem kwaśnej śmietany. Połączenie dwóch tradycyjnych smaków przeszło nasze oczekiwania- smak nie do opisania.

Kto woli rozpocząć ucztę od zupy, ten też nie będzie zawiedziony. Tutaj proponujemy naszą nowość: aksamitny krem z kiszonego ogórka. Nie może zabraknąć tu dodatków jak szczaw, ziemniak i wegańska śmietana. Uwieńczeniem dzieła jest kruszony orzech ziemny i szczypior. Dla gości, którzy cenią smak tradycji pozostał w naszej karcie menu Żurek. Mawiają, że to gwiazda w naszej karcie.... a pewnie dlatego, iż również dołożyliśmy wszelkich starań, aby wszystkie składniki były najwyższej jakości. Zakwas domowy, biała kiełbasa od lokalnych rzeźników i wiele innych składników, w naszym żurku łechta niejedno podniebienie.



Schabowy z kością na młodej kapuście z koprem to smak, który, znamy z każdego domu. Lecz naprawdę, nie znacie naszego. Nasi kucharze użyli lokalnych produktów, które nadały tej potrawie unikalny smak i aromat. Mięso kupujemy tylko u rzeźnika. Dodajemy mieszanki świeżych przypraw, które nadają kruchość i wyjątkowość. Dodatkowo mięso z kością, jest bardziej soczyste i już coraz rzadziej stosowane w codziennym żywieniu.

Inną naszą tradycyjna potrawą z kuchni kaszubskiej jest kartacz. To nic innego jak rodzaj kluski ziemniaczanej faszerowanej mięsem lub owocami. Nasze sycące danie uzupełniliśmy duszonym polikiem wołowym. Jednakże chcieliśmy zachować lekkość tej potrawy i odrzucić wszelkie niezdrowe tłuszcze stąd zostało podjęte ryzyko i został dodany delikatny, lecz aromatyczny bulion z palonych warzyw.

W naszej karcie pojawiły się również kluski śląskie. Jak sama nazwa mówi reprezentują region południowej polski. To równie sycące danie na bazie ziemniaków, ale my znów przełamaliśmy tradycję dodając pesto z czosnku niedźwiedziego i garść ciecierzycy. Kruszone orzechy wykańczają jakże niezwykłe danie.

Dla wielu Was, nasze nowe propozycje są Waszymi ulubionymi potrawami, które przypominają o tradycji i wspólnej celebracji chwil. Dla pozostałych gości, to nieznane smaki, które chętnie są wybierane, ponieważ nawiązują do naszej tradycji i historii. Przełamaliśmy ich prostotę nowymi dodatkami, aby podkreślić i wydobyć z tych potraw to co najlepsze, a przede wszystkim znów Was pozytywnie zaskoczyć 😉


Zapraszamy!

Szef Kuchni Marcin z Pomelo Team.

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


bottom of page