top of page

Wielkanocna klasyka z twistem Pomelo – Pieczona pierś z indyka według przepisu Szefa Marcina

Wielkanoc to czas tradycji, ale także doskonała okazja, by odświeżyć klasyczne smaki i nadać im nowy wymiar. Szef Kuchni Pomelo – Marcin – przygotował przepis na soczystą pierś z indyka, która sprawdzi się zarówno na wielkanocnym stole, jak i jako wędlina do świątecznej kanapki. I choć brzmi elegancko, jej przygotowanie jest zaskakująco proste!


Składniki:

  • pierś z indyka – 2,5 kg

  • majonez – 400 g

  • sól – 2 łyżki

  • pieprz – 2 łyżki

  • papryka słodka – 4 łyżki

  • oregano – 3 łyżki

  • kolendra mielona – 3 łyżki

Wielkanoc przepis na pierś z indyka
Pieczona pierś z indyka na Wielkanoc

Przygotowanie:

  1. Zacznij od porządnego natarcia indyka solą i pieprzem. Odstaw mięso do lodówki na 4 godziny – niech odpoczywa i chłonie smak.

  2. W tym czasie wymieszaj w misce przyprawy: paprykę, oregano, kolendrę, dodatkową sól i pieprz. Połącz je z majonezem – powstanie aromatyczna marynata.

  3. Gotową mieszanką dokładnie obsmaruj mięso (można je delikatnie ponakuwać, by smaki wniknęły głębiej).

  4. Odstaw indyka do lodówki na kolejne 12 godzin. Tak, cierpliwość popłaca!

  5. Piecz mięso w piekarniku nagrzanym do 120°C (termoobieg) przez 2,5 godziny.


Efekt? Niesamowicie delikatna, aromatyczna i soczysta pierś, którą możesz podać na ciepło z sosem grzybowym lub pokroić w cienkie plasterki i serwować na świątecznym stole z pieczywem i chrzanem.

To właśnie takie przepisy pokazują, że tradycja w Pomelo smakuje nowocześnie i wyjątkowo.


Smacznego i radosnych Świąt! Marcin 💚

Comments


bottom of page