top of page

Grzyby co można zrobić?

Rozpoczął się sezon grzybowy i jak co roku w sierpniu zaczynają gościć na naszych stołach pierwsze zbiory leśne tj. maślaki, kurki pierwsze podgrzybki i borowiki.

Gdzie szukać tych przysmaków w lesie? Wybieraj miejsca rzadko uczęszczane, zacienione, ale ciepłe. Maślaki uwielbiają trawy i lasy iglaste, głównie pod modrzewiami.

Natomiast jeżeli poszukujemy borowików, warto ich poszukać pod drzewami sosnami i świerkami, a w lasach liściastych pod dębami i bukami. Kurki znaleźć można w lasach zarówno na terenach piaszczystych, jak i miejscach pokrytych mchem. Są drobnymi grzybami , więc często ukryte są w mchu, pod stertą liści lub igliwiem. Odnajdziesz je w pobliżu drzew, najczęściej świerku lub sosny, lubią rosnąc w skupiskach, tworząc tzw. czarcie krągi. Podgrzybki natomiast lubią lasy liściaste i mieszane, więc szukaj ich w lasach z brzozami, topolami, osikami i grabami, a także na zboczach. Pamiętajcie, że zabronione jest zbieranie grzybów na terenach chronionych, rezerwatach i innych zamkniętych obszarach. Jeżeli nie jesteś pewny swoich zbiorów pozostaw grzyb w lesie i nie niszcz grzybów trujących, ponieważ, są pożytecznym ogniwem dla naturalnego otoczenia.

Choć grzyby nie posiadają udowodnionych właściwości zdrowotnych, a dodają

głownie aromatu i smaku do naszych potraw, to na pewno znajdziemy w nich śladowe ilości potasu, fosforu, magnezu, wapnia, miedzi oraz żelaza, selenu i cynku. Zawartość kwasów tłuszczowych w grzybach jest niewielka. Zawierają również witaminy z grupy B oraz rzadko spotykaną w pokarmach roślinnych wit. D. Grzyby posiadają również związki fenolowe, które wpływają na organizm przeciwutleniająco i przeciwzapalnie co korzystnie wpływa na układ odpornościowy naszego organizmu.

Sezon grzybowy w pełni, wysyp w tym roku też obfity, a więc nasze pomysły kulinarne zaczniemy od grzybów, które na pewno już zebraliście ;) Poniżej znajdziecie przepis na pyszny makaron z grzybami, prosto od naszego Szefa Kuchni Marcina 🧑‍🍳 Jeżeli chcecie poznać inne nasze smaki, zapraszamy do Pomelo Bistro Bar na degustację potraw z naszej karty ;)




ŁAZANKI NA DOMOWY MAKARONEM I GRZYBAMI

SKŁADNIKI

SPOSÓB WYKONANIA

​Kurki 200g

Podgrzybek 200g

Kiszona kapucha x 200g

Cebula x 1 szt.

Sól

Pieprz

Liść laurowy

Ziele angielskie

Papryka słodka

Ocet jabłkowy

(Zacznij od przygotowania makaronu jeżeli nie posiadasz gotowego)

Umyte i oczyszczone grzyby (większe można pociąć na mniejsze kawałki) smażymy wraz z cebulką pokrojoną w kostkę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy posiekaną kiszona kapuchę. Dusimy chwilę pod przykryciem. Doprawiamy do smaku: solą, pieprzem, liściem laurowy, zielem angielskim i papryka słodką. Ugotowany makaron dorzucam do gotowych grzybów, wszystko smażymy z 1 minutę, przekładamy na talerz dekorujemy drobno siekanym szczypiorem.

SKŁADNIKI MAKARON

300g Semolina

200g mąki pszennej

4 żółtka +1 szt. jajka

3 łyżki oliwy

ok. 14 łyżek wody

PRZEPIS MAKARON

Wszystkie suche produkty mieszamy razem, Podczas mieszania suchych produktów dorzucamy jaja, a na koniec oliwę i wodę. Gdy uzyskasz gładką masę, uformuj kulę z której utworzysz klika mniejszych części. Mniejsze porcje rozwałkuj i potnij ją na drobne paski pod ukosem, a następnie otrzymane paski na mniejsze części, tak żeby utworzyć romby. Otrzymane drobne elementy, oprósz mąką i przykryj ściereczką, aby uniknąć wyschnięcia. Zagotuj wodę i ją osól. Gotuj około 8 min.


Smacznego!!

Szef Kuchni Marcin 💚



Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


bottom of page