top of page

Zimowe potrawy.

W okresie zimowym w naszych posiłkach powinny przeważać produkty, które dostarczają ciepła i energii. Budujmy swoje menu zawsze na sezonowych produktach, bo to one głównie dostarczają nam niezbędne witaminy i składniki mineralne. Nie bez powodu w zimę serwujemy dania "cięższe", gęste zupy i dodajemy składniki i przyprawy które mają wpływ na magazynowanie energii.


Co jemy w zimę?

Staraj się budować swoje menu na potrawach, które zawierają składniki takie jak: warzywa korzeniowe np. pietruszka, marchew, kapusty, dynie, jarmuż, brukselka, warzywa strączkowe jak np. fasola, groch, cebula i czosnek. Z owoców polecamy śliwki, gruszki, jabłka, przetwory z dzikiej róży i czarnego bzu. Dodatkowo warto wzbogacić dietę o cytrusy, głównie polecamy Pomelo. Dlaczego? Już pisaliśmy o tym wcześniej, dla przypomnienia link:


Najlepsze na zimową porę są gęste zupy. W naszej propozycji menu odnajdziecie krem z dyni i batatów ze szczypiorkiem czy też znakomity żurek na własnym zakwasie. Nie można tu nie wspomnieć o doskonałym rozgrzewającym bulionie wołowym skrzętnie gotowanym na warzywach korzennych.




Dalej idąc naszą zimową propozycją warto spróbować połowę kaczki zarumienionej pieczonej wraz z owocami gruszką i jabłkiem czy też bitki wołowe we własnym sosie z kiszonym ogórkiem. I tutaj znów Was zaskoczymy ;) Dodatki możecie dobrać według własnego gustu. Na chłodne i mroźne dni nasz Szef Kuchni Marcin zaproponował tym razem tłuczone patatki ze szczypiorkiem, kapustę w pomidorach, buraczki z cebulą i chrzanem oraz paloną brukselkę z masłem i bułką tartą! Sztos! Naprawdę te tradycyjne polskie smaki wymiatają!



To tylko kilka naszych pomysłów na panującą za oknem pogodę ;) Pozostałe dania na pewno też Wam przypadną do gustu ;) Pamiętajcie o zdrowych nawykach żywieniowych! To podstawa prawidłowego funkcjonowania zdrowego organizmu! Zamiast sięgać po sztuczne suplementy skup się na właściwej i zdrowej diecie.


Do zobaczenia przy stole!!

Pomelo Bistro Team!! 💚


Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page